Pages

søndag den 15. januar 2012

El og strøm og uheld


El og strøm er noget man IKKE kan se, men man kan også komme til skade ved at røre el-kabler for exempel hvis man skal skifte sin transformator ud på sin komputer.

Det er vigtigt at når man arbejder med strøm, at man har en gummi-lag under sig eller plastik-lag eller lignende !! man kan godt bruge en plastik-pose, men sørg for at de ikke er fugtige !!! eller våde.


Man kan dele el og elektricitet op i tre kategorier (categorier):

1: Meget stærk strøm (Tog-el-ledninger, Metro, hovedkablet fra vejen til huset / lejligheden etcetera )

2: Normal strøm ( 120-220 volt vekselstrøm og bilstrøm med mere )
3: Lavstrøm (modelfly-strøm, USB strøm, batterier (9-0 volt) med mere)
OBS !!! : lav-volt-strøm skal man passe på !! for den kan alligevel gør stor skade på en, hvis den har mange ampere i sig !!!



Jo ser du, hvis man skal skifte sin STRØMFORSYNING ud på sin computer er det vigtigt at du har ladet den stå i MINDST i en halv time altså i 30 minutter uden at stikket SIDDER i stik-kontakten !!! dog er det bedst at den står natten over, men er man ivrig, ja så kan man vente i en halv time og bagefter kan man gøre det at man laver en kortslutning at ledning plus og ledning minus (altså de 2 ledninger der fører strøm). Man laver simpelt hen en BRO mellem de 2 ledninger, det gør man for at sikre at al strømmen er ude, og hvis den ikke er så bliver den...MEN husk at strømmen skal have været slukket i en halv time !!!


Er uheldet ude !!!!
og der er EN der har fået strøm på sig og kan ikke vriste sig fri, er det meget vigtigt at DU IKKE rører vedkommende ( ham / hende ) da du risikerer at også at sidde fast i STRØMMEN, og der er ikke noget at gøre der, for elektriciteten gør det at den låser dine muskler fast ( i en fastlåst stilling ) og du kan simpelt hen ikke røre dig da strømmen blokerer dine muskler !!! Ja og hvad gør man så, her er nogen muligheder :

Kan du ikke slukke for strømmen på en eller anden måde ved at hive stikket ud eller slukke for hovedafbryderen ( sidder normalt ved el-måleren ) eller kutte ( skære ) ledningen over kan du prøve disse ting : 

For det første skal du sikrer dig at DU har en gummi-lag under dig eller plastik-lag eller lignende - så du ikke bliver strømførende også !!! Strømmen vil i de fledste ( fleste ) tilfælde søge ned mod jorden - og fasen NUL eller jord.

Når du så har sikret dig dette eventuel med et par plastik-poser under dine sko eller fødder så kan du begynde at tænke på hvordan du så hjælper den anden.

Det er VIGTIGT at du IKKE rører den anden med BEGGE hænder !! da du risikerer at dine arme og krop bliver til en  førende del til plus og minus og så er du også i fælden !!!
Står manden op og rører ved disse to ledninger og har du GUMMISKO på kan du prøve at sparke ham blidt væk med den ene fod, men husk at der SKAL være gummi under skoen.
har du IKKE gummi under skoen skal du sikrer dug at den anden fod står på noget plastik, gummi eller lignende ( isolerende lag ) mens du sparker ham væk.

En anden metode er hvis du har en en stang ( ikke metal ) eller kæp af træ, hvor du kan vriste den ene ledning eller hånd eller whatever ( what ever ) fra personen.

Er dette ikke muligt at fjerne personen eller ledningen af en eller anden grund kan du prøve at sætte en jern-stykke ( for eksempel en jern-stige ) eller ledning eller sølv-papir med mere fra personens hånd til jorden. Det gør simpelt hen det at strømmen( men ikke alt strømmen ) foretrækker at gå af " ledningens  " vej istedet for personens vej, og dermed har du en chance for at slippe personen løs fra sin el-låste situation 

Alt hvad der er vådt og fugtigt er BANDLYST inden for el og elektriciteten ( elettriciteten ) og el-industrien !! For eksempel en føntørrer eller el-barbermaskine med leding i en fugtig badeværelse er BANDLYST og man kan komme slemt til skade hvis man bruger dem der.

Til sidst kan man risikere det MODSATTE nemlig at man for eksempel sidder fast ved en METRO-tog-skinne og en pøl og eller jern-pæl. Her fører strømmen opad fordi at pælen har mulighvis kontakt med en ledning eller er drivvåd med mere. 
Altså hvis man kan få den ene side fri er man som regel heldig og individet er fri fra strømmen og mange gange ved at ( serie-parallelle ) personen kan man vriste personen fri fordi han ikke har så meget strøm på sig. et skub er også muligt her, men sørg for at være i sikkerhed så du IKKE også sidder fast i den låste stilling.



hvis man er dagligt i kontakt med el, kan det måske være en god ide´at have noget rednings-udstyr på sig angående det, eller et par ledninger ihvertfald 1 meter lange :-P











Ingen kommentarer:

Send en kommentar